Fra flisegård til levende gårdhave

Det er ikke altid let at få havestemning, farver og frodighed i tilstrækkelige mængder, når alt dyrkes i potter, og der er fliser over det meste.

 

 

 

Derfor blev denne gårdhave renoveret med nye fliser og en ny indretning af flisegården. Fra at være ét stort rum med lidt grønt langs kanterne, blev den opdelt af små bede og flisebelagte stier, der fører fra siddeplads til siddeplads. Nu er der sol på den ene siddeplads, er der skygge på den anden.

Haven blev afsluttet af en høj skråning, der tog meget plads op. Ved at sætte en høj støttemur til at holde på jorden i stedet for, blev baghaven noget større og mere anvendelig.
 

Netop den proces betød, at baghaven ændrede sig fra en smal strimmel ubrugelig jord til en decideret have. Det gav plads til et drivhus og en skøn siddeplads med magelige loungemøbler. Her er altid dejligt at opholde sig.

Belægningen i baghaven blev en blanding af fliser – som ligger på gangstier og siddepladser – og ral dér, hvor krukker og potter står. Det giver et mere livligt miljø, at der ikke er totalt flisebelagt i hele gårdhaven. 

For at få højde med det samme i gårdhaven, er der placeret obelisker af rundjern i bede og tønder. Her er plantet klatreroser, der med tiden vil klæde det rustne jern på med grønt. Sådan kommer gårdhaven til at virke ”færdig” med det samme – selvom den bliver mere frodig og stadig kønnere år for år. 
 

Download planen over haven før den blev renoveret og som den kom til at se ud.


Den nye baghave er blevet lys og luftig med plads til sandkassen, siddemøbler og masser af store krukker med afrikanske skærmliljer.

 

 


Efter: Nye kvadratiske fliser er lagt i gårdhaven, så der opstår stier og frodige bede. Der er ikke skåret i fliserne for at lave stierne. I forgrunden er det storkenæb ’Patricia’, der blomstrer.


Før: Siddepladsen nærmest muren var en del af det samlede fliseareal i gårdhaven. Sandkassen fik en ny plads i baghaven bag muren, da den nye gårdhave var færdig.

 


Efter: Bemærk at støttemuren, der holder på den høje skråning, nu står som en afsluttende væg for hele haven. Den fylder langt mindre end skråningen gjorde, og derfor blev der plads til både drivhus og en ny siddeplads.


Før: Bag den lave havemur ligger skråningen og breder sig over det meste af baghaven. Muråbningen blev gjort større, så det blev det mere attraktivt at bruge den bageste del af grunden.

 


Efter: I baghaven blev der plads til drivhuset, nogle små urtebede, sandkasse og en ny siddeplads med loungemøbler. Den nye støttemur opsamler meget varme i løbet af dagen. Derfor er der altid lunt og godt her.


Før: Et tæt krat på den stejle skråning presser sig tæt på huset. Her er næsten ikke plads til andet end fliser, opbevaring og nogle krukker. Man har ikke lyst til at opholde sig her fordi her er mørkt og fugtigt.

 


Efter: Det eneste træ, der overlevede omlægningen af haven er den stedsegrønne cypres i hjørnet. De nye bede blev anbragt i fliserne, så den store fliseflade blev afbrudt. Nu er siddepladsen omgivet af blomstrende planter.


Før: Alle bede i gårdhaven ligger langs med havemuren, så fladen med fliser er stor og ubrudt. Det betyder at gårdhaven kun består af ét rum. Her er udsigten, som de så ud fra husets stuevinduer.

 


I drivhuset er der både plads til hygge og masser af agurker, tomater og en vin i gavlen.

 

KUNDEKLUB

Du får særlige tilbud til kundeklubspris og nyhedsbreve på mail. Her giver vi tips og gode råd til dig og din have samtidig med, at vi fortæller om nyheder indenfor alt det grønne.

Tilmeld

Læs mere om