Roser til haven

Find den rette rosensort til din have i Hobbylands kæmpe udvalg 

Solen skinner, og du sidder på terrassen. Den lette og berusende rosenduft fanger dine næsebor, imens du nyder det betagende syn af rosenbedet i din have, hvor blomsternes farver stråler om kap. Du kan svagt høre bierne summe i bedet, imens de flyver fra blomst til blomst. Selvom rosen kan være en bestemt dame, der kræver din opmærksomhed på dage med ustadigt vejr, er det altid en fornøjelse, når roserne står i fuldt flor på sådan en sommerdag.


Hvis du er en af dem, der tænker, at dine grønne fingre er for uerfarne til, at du kan anlægge et rosenbed og nyde sådan en dag i din have, kan du godt tro om igen. Selvom rosen ganske rigtigt er en bestemt dame, findes der hundredvis af sorter – også nogen, der er nøjsomme og velegnede til begyndere. I havecentret Hobbylands rosenafdeling står vores faglærte gartnere klar til at rådgive og vejlede dig, så du kan finde den rosensort, der passer bedst til dine behov og ønsker.

Haveråd om roser

Kort om roser

Rosen er nok den mest kendte blomst i verden, og mange mener, at det er den smukkeste blomst, der findes. Den er også et symbol på kærlighed – særligt den dybrøde rose vækker romantiske følelser hos de fleste. Det er blandt årsagerne til, at det er en af de planter, der er blevet forædlet og krydset flest gange. Vi kan med andre ord ikke få nok af roser.


Overordnet set kan rosensorterne inddeles i otte grupper: Parkroser, buskroser, klatreroser, buketroser samt bunddækkende, historiske, engelske og storblomstrede roser. Der findes et hav af rosensorter inden for hver af grupperne, og der kommer nye sorter og hybrider til hvert eneste år. Nogle sorter er meget hårdføre, nøjsomme, kan trives selv i mager jord, og de kræver næsten ingen beskæring. Andre har brug for, at du jævnligt vander dem og beskærer dem hårdt.

Rosenbusken er løvfældende, og dens blade uligefinnede, ovale og med savtakkede kanter. Rosen kan blomstre i alverdens farver – og nogle rosensorter danner også hyben. De små vitaminrige hybenbær kan fx bruges i gelé, marmelade, saft, te og suppe.


Hvis du vil opleve en smuk have med mange forskellige rosensorter, kan du besøge Kornerupgaards rosenhave, der ligger kun 25 minutters kørsel fra havecentret Hobbyland.

Gode råd til udplantning og pasning af roser

3 gode råd til udplantning af roser

Selvom der er forskelle på, hvor hårdføre rosensorterne er, så trives de alle bedst, når de plantes et solrigt sted i haven i god og lerholdig jord. I vores rosenafdeling kan du finde den rette rosenjord og -gødning, så du kan give dine roser den bedste forudsætning for at trives i din have. Hvis ikke vejrguderne sørger for regn, er det vigtigt, at du i den første periode er opmærksom på at vande dem. Roserne skal nemlig holdes fugtige ved rødderne, og det er særligt vigtigt umiddelbart efter udplantningen.


I denne video får du tre gode råd til plantning af roser:

Video af Home & Garden: Gode råd om roser

4 gode råd til pasning af roser

Uanset hvilken rosensort du har valgt, vil roserne have godt af, at du følger disse råd:

  1. Har du valgt engangsblomstrende roser, skal de gødes to gange om året – i marts og maj måned. Har du valgt en remonterende rosensort, skal roserne gødes fire gange om året – i marts, april, maj og juni.
  2. Beskær roserne i den sene vinter/det tidlige forår, når den værste nattefrost er ophørt. Det afhænger selvfølgelig at vejrforholdene, men marts måned er typisk det rette tidspunkt.
  3. Pas på dine roser, når vinterkulden er hård. Dæk dem fx til med nedfaldent løv og grangrene for at beskytte dem.
  4. Det er en god idé at skifte jorden, når du planter dine roser. De har nemlig brug for en lerholdig jord, som holder på fugten og binder næringen. Du kan finde den rette jord til dine roser i havecentret Hobbylands roseafdeling.

Gode råd til at beskære roser

Det er vigtigt at beskære sine roser, da det både sikrer, at busken holder en pæn form, og det sørger for, at planten får lys, luft og en optimal blomstring. Det er gældende for alle rosensorter, at beskæringen skal finde sted i overgangen fra vinter til forår – typisk i marts måned.

Beskæringsbehovet er dog meget forskelligt fra den ene rosensort til den anden – nogle sorter behøver kun let beskæring, mens andre kræver moderat eller hård beskæring. Hvis du har plantet remonterende roser i din have, er det et godt tip at nippe de visne rosenhoveder af løbende – på den måde forlænger du blomstringsperioden.


I denne video får du demonstreret, hvordan du nedklipper buketroser og storblomstrede roser:

Video af Home & Garden: Nedklipning af roser

De forskellige rosensorters beskæringsbehov

  • Parkroser

    Behøver kun let beskæring en gang om året.

  • Historiske roser

    Behøver kun let beskæring en gang om året.

  • Engelske roser

    Behøver kun let beskæring en gang om året.

  • Buskroser

    Behøver kun let beskæring en gang om året samt foryngelsesbeskæring hver andet år.

  • Klatreroser

    Behøver kun let beskæring en gang om året samt foryngelsesbeskæring hvert andet år.

  • Bunddækkende roser

    Behøver kun let beskæring en gang om året samt foryngelsesbeskæring hvert fjerde år, hvor hele busken skæres ned til halv højde.

  • Buketroser

    Behøver moderat til hård beskæring, og buskens højde skal reduceres med 10-25 cm hvert år.

  • Storblomstrede roser

    Behøver moderat til hård beskæring, og buskens højde skal reduceres med 15-25 cm hvert år. 

Beskrivelse af beskæringstyper

  • Hård beskæring

    Dette indebærer en beskæring af alle rosens grene, så grenenes kun lige stikker op af jordoverfladen. 

  • Moderat beskæring

    Dette indebærer en beskæring af alle rosens grene, så grenenes længde bliver halveret.

  • Let beskæring

    Dette indebærer en afskæring af visne og svage grene, men sunde grene skal der ikke røres ved.

  • Foryngelsesbeskæring

    Dette indebærer en afskæring af enkelte gamle grene for at give plads til nye skud.

Share by: