Find din favorit dahlia

Der findes 28 vilde arter af dahlia, der gennem flere hundrede år er blevet krydset indbyrdes af planteforædlere. Resultatet er tusindvis af sorter, den ene med mere fantastiske blomster end den anden. Farvepaletten spænder vidt, men også blomsterformerne varierer fra sort til sort. Der er med andre ord en dahlia til enhver smag og enhver have.

 

Dahlia kan på det nærmeste udrette mirakler i haven. En tør, fortykket rodknold, der lægges i jorden, udvikler sig i sommerens løb til en kraftig busk, der blomstrer i månedsvis.

Dahlia plantes når jordtemperaturen er over 12 °C, normalt i slutningen af april. Plantes de for tidligt vokser planterne ikke optimalt. Hav derfor ikke travlt med at plante; Dahlia kan ikke lide den kolde jord. Jordtemperaturen skal nå 15 °C. Vent med plantning indtil al fare for forårsfrost er forbi.

 

Når dahlia knoledene skal plantes så er der lige nogle gode råd til plantningen. Plantehullet skal være lidt større end plantens rodkugle, og kom samtidig plantestarter eller komposteret ko-gødning i plantehullet. Ellers må du ikke give anden gødning ved plantning.

 

Grav et hul der er omkring 15 cm dybt. Sæt knolde i hullet med vækstpunkterne eller øjnene opad og dæk med 5 cm jord. Når stænglerne spirer, fyldes der jord på indtil det når jordhøjde.

 

Der er ingen grund til at vande jorden indtil Dahlia planterne viser sig over jorden. Faktisk kan overvanding forårsage knoldene rådner. Efter Dahliaerne er etableret vandes dog 2-3 gange om ugen omkring 30 minutter med sprinkler (og mere i tørre og varme klimaer).

 

Dahliaer elsker flydende gødning. Gød efter spiring og derefter hver 3. til 4 uge fra midten af sommeren til tidlig efterår. Giv IKKE for meget gødning, især med kvælstof, ellers risikerer du små eller ingen blomster, svage knolde eller, at knoldene rådner.

 

 

Dahlia er nem at dyrke, når bare man er opmærksom på, at den ikke, absolut ikke, tåler frost. Knoldene kan genbruges fra år til år, men det kræver, at de bliver taget op, når frosten vender tilbage i efteråret.

Knoldene vinteropbevares for eksempel i flade kasser med tør spagnum eller løst sand. Dahlia opbevares ideelt på et godt ventileret og frostfrit sted i 5-8 grader, dog er 2-10 grader acceptabelt.

 

Du får flest blomster på din dahlia, hvis du kniber topskuddet af, når den begynder at skyde. Det får planten til at forgrene sig. Klip også de visne blomster af, så kommer der mange flere. Du kan roligt klippe løs til buketter. Det sætter bare ekstra gang i blomstringen.

 

KUNDEKLUB

Du får særlige tilbud til kundeklubspris og nyhedsbreve på mail. Her giver vi tips og gode råd til dig og din have samtidig med, at vi fortæller om nyheder indenfor alt det grønne.

Tilmeld