Potteskjulere til indendørsplanter

små, store, smalle og brede – hos Hobbyland har vi mange forskellige potteskjulere

De står på rad og række hjemme hos dig i vindueskarmen – potteskjulerne, som du netop har plantet dine nye planter i. Den ene er glaseret med en grå glasur og indeholder en smuk aloe vera plante, en anden stor terracottakrukke indeholder en livlig fingerfilodendron, og i en gruppe af små skjulere har du plantet frø til tomatplanter, og du venter spændt på, at de skal vokse. Du har nænsomt sørget for at vælge potteskjulere med dræningshul eller foret dem ud med lecakugler. Du er opmærksom på vanding, og at planterne har nok jord og plads at brede sig.


Er du også blevet bidt af at fylde dit hjem med stueplanter? De grønne, frodige planter bidrager med mere end bare stemning og hygge – de hjælper også med at skabe et sundt indeklima ved at rense luften. Hos Hobbyland Havecenter kan du finde lige præcis de potteskjulere og krukker, du mangler til dine indendørsplanter.

Krukker til altanen og terrassen

Vælg den rette potteskjuler

Der findes en potteskjuler til lige præcis den stil, du kan lide. Er du vild med en romantisk indretning, skal du gå efter de skjulere med mange krummelurer på overfladen – det kunne være riller eller et blomstret mønster. Hvis du bedre kan lide den minimalistiske stil, findes der også mange potter, som er helt ensfarvede og fri for detaljer.


Hos Hobbylands Havecenter sælger vi mange af de helt klassiske terracottakrukker, som er enkle i deres udtryk og har den karakteristiske svage rød-orange farve, som kendetegner denne type krukker. De passer godt sammen med de fleste planter, da grøn komplementerer den rødlige farve perfekt.


Du kan med garanti finde en potteskjuler, som du kan lide, og som passer til din stil, i vores meget varierede udvalg af potteskjulere. Herunder kan du læse om to af de vigtigste ting, du skal tage højde for i valget af potteskjuler; pottens størrelse og muligheden for at komme af med vand.

Potteskjulerens størrelse

Når du skal vælge din nye potteplanteskjuler, skal du være opmærksom på, at den har den rigtige størrelse. Potten skal nemlig være stor nok til, at der 2-3 centimers luft rundt langs kanten. Det vil sige, at når du tester planten i den potteskjuler, du har i udsigt, skal der være plads til, at du kan stikke to fingre ned mellem pottens kant og planten. Det er vigtigt, at rødderne ikke går helt ud til skjulerens kant, da planten ellers ikke har mulighed for at vokse. Du er altid velkommen til at tage fat i vores personale for at få gode råd til potteskjulerens størrelse, når du besøger vores havecenter.


Potteskjulere med dræningshul

Alle indendørsplanter har godt af at kunne komme af med vandet. Når du vander din plante, kan det nemlig være svært at ramme præcis den mængde vand, som din plante har brug for. Derfor vil der for det meste være noget vand i overskud, som planten gerne vil af med. Hvis potteskjuleren er helt lukket i bunden, og man er kommet til at vande for meget, skaber det grobund for, at skimmelsvamp og råd kan trives.


Det kan skade planten, og derfor er det vigtigt enten at købe en potteplanteskjuler med dræningshul eller at fylde potten med en god portion lecakugler. De har den egenskab, at de dræner jorden, så planten kan afgive det overskydende vand. Du kan også bruge potteskår fra en skjuler, man er kommet til at slå i stykker. 

Sådan ompotter du en stueplante

Stueplanter som fx pilea eller monstera har brug for at blive omplantet fra tid til anden. Hvor ofte afhænger af, om der er tale om en hurtigt- eller langsomtvoksende plante.


Hurtigvoksende planter trænger til ny jord at boltre sig på cirka en gang om året, mens langsomtvoksende planter først skal omplantes efter to eller tre år. Målet med at omplante er at tilføre ny næring til planten og at give den bedre mulighed for at vokse og trives. Sammenfaldet, støvet, næringsfattig jord – og for lidt af den – kan være grunden til, at din plante ikke længere vokser, eller at bladene bliver gule og falder af.


Man kan dog nemt og hurtigt forbedre levevilkårene for planten – læs med her, hvordan du ompotter en stueplante bedst muligt:


  1. Det første skridt består i at befri planten fra den gamle potte. Hvis der er noget overskydende jord tilbage, børstes det af. Det vigtigste er at fjerne jorden på toppen og i siderne. I nogle tilfælde består potten dog ikke af andet end rødder, og det understreger behovet for at give planten ny jord.
  2. Nu skal den nye potte klargøres. Følg anvisningerne for størrelsen på potten længere oppe på siden. Hvis potteskjuleren ikke har noget dræningshul, skal en tredjedel af potten fyldes op med lecakugler, som kan opsamle overskydende vand. Er der et dræningshul i potten, kan du nøjes med en mindre mængde lecakugler eller potteskår.
  3. Herefter fylder du på med jord – dog ikke for meget, da planten optager meget af pladsen i potten. Så placerer du planten i midten af potten og fylder siderne op med jord. Fyld også ny jord ovenpå rødderne.
  4. Til sidst skal planten vandes godt igennem, så jorden bliver fugtet godt igennem. Hvis potten har et dræningshul, skal der sive vand ud i underskålen. Nu er planten klar til at vokse og udvikle sig på ny.


Share by: